Skip to main content


İçerik Pazarlaması Nedir?

Dijitalleşen dünya ile birlikte pazarlama değişimini ve gelişimini sürdürmektedir. Pazarlama sahip olduğu özellikler çerçevesinde dinamiktir. Bu dinamik yapının kaynağı ilişkide bulunduğu çevresel faktörlerdir. İçerik, pazarlama tarihinin son on yılına damgasını vurmuştur. İçerik pazarlaması ve stratejileri oldukça kapsamlı olarak ele alınması gereken bir kavramdır. Bu yazımda içerik pazarlaması nedir sorusundan hareketle içerik pazarlamasının kavramsal sınırlarını çizerek, tarihsel gelişimini incelemek istedim.

icerik-pazarlamasi-nedir

İçerik Pazarlaması Tanımları

Hem sektörel olsun hem de akademik olsun içerik pazarlaması bir çok tanıma sahiptir. Bunu bir örnekle açıklamak isterim. Google’da içerik pazarlamasının tanımını arattığınızda karşınıza 60 milyondan fazla sonuç çıkmaktadır. Aslında bu istatistik konunun ne kadar popüler olduğunu gözler önüne sermektedir.

İçerik pazarlaması ile ilgili İçerik Pazarlaması Enstitüsü’nün yılında yapmış olduğu tanım şu şekildedir:

İçerik Pazarlaması, hedef kitlenin ilgisini çekmek ve bu kitleyi elde tutmak amacıyla, içeriklerin yaratılması, dağıtılmasını ve belirlenen hedef kitleyi kar getirecek amaçlar doğrultusunda yönlendirmeyi hedefleyen stratejik bir pazarlama anlayışıdır.

Tanım hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıkla 

Pazarlama gurusu Kotler tarafından içerik iletişim yönü vurgulanarak tanımlanmıştır. Kotler’e göre, tanımı yapılmış bir hedef kitle için için ilgi çekici, faydalı içerik oluşturma, bunların dağıtılması yoluyla çift taraflı konuşmaların başlamasını sağlayan bir stratejik pazarlama tekniğidir. Dijitalleşen dünya ile birlikte markalar tüketicileri ile çift taraflı iletişime girebilmektedir. Özellikle sosyal medya platformlarının ortaya çıkması ile birlikte her kullanıcı bir içerik üreticisi haline gelmiştir.

icerik-pazarlamasinin-tarihsel-gelisimi

İçerik Pazarlamasının Tarihsel Gelişimi

İçerik pazarlaması düşünülenin aksine son on yılda ortaya çıkmış yeni bir strateji değildir. Tarihsel olarak temeli 100 yıl öncesine dayanmaktadır. 1895 yılında traktör üretici olan John Deere, çiftçilere bilgi vermek amacıyla The Furrow dergisini yayınlamasıyla başlamıştır. Dergi günümüzde hala yayın hayatını sürdürmektedir.

Asırlık dergiye göz atmak için buradan göz atabilirsin.

Michelin 1900’lü yıllarında başında çıkarmış olduğu rehber ile sürücülere faydalı bilgiler sunmuştur. Michelin restoranları günümüzde en lezzetli tatları ortaya koyarak popülerliğini sürdürmektedir. Restoranlar için Michelin yıldızı almak oscar ödülü almak ile eş değer görülebilir.

1900’lü yıllarında başında Jell-O markası başarılı bir başarılı bir strateji uygulamıştır. Marka stratejisi kapsamında tatlıların nasıl yapılacağını anlatan bir tarif kitabını ücretsiz olarak dağıtmıştır. Kampanyanın sonucunda marka güvenilirliği artmış ve satışlarını bir milyon dolardan fazla olarak artırmıştır.

1996 yılında Bill Gates Microsoft web sitesi üzerinden içerik kraldır paylaşımı ile tüm gözleri içeriğe çevirmiştir. Markalar daha fazla içeriğe yatırım yaparak stratejiler geliştirmiştir. İçerik bu noktadan itibaren tüm pazarlama stratejilerinin ana odak noktası haline gelmiştir.

2010 yılında ise İçerik Pazarlaması Enstitüsü ve 2016 yılında ise İçerik Pazarlaması Üniversitesi (Content Marketing University) kurulmuştur. Bu gelişmeler alanın uzmanlaşma gerektiren pazarlama alt dalı olarak ortaya çıkmıştır. Bu durum içerik pazarlamasının başlı başına araştırılması ve uzmanlaştırılması gereken bir konu haline getirmiştir.

Pazarlama sanıldığı üzere ürünlerin üretilmesi ile başlamaz. Pazarlama tüketicilerin istek ve ihtiyaçları ile başlar. Hedef kitleye değer üretilerek bunun iletilmesi pazarlamanın en önemli amaçlarından biridir. Rekabet internetin ortaya çıkması ve gelişmesi ile birlikte bambaşka bir hale dönüştü. Artık küçük işletmeler ve girişimler niş pazarlama odaklanarak başarı hikayeleri yazabiliyor. Bunun sağlanmasında en önemli faktör dijital içerik stratejilerinin kullanılması olarak öne çıkıyor.

İçeriksel pazarlaması, temel olarak müşterilerle bir ilişki kurma sanatıdır. Günümüzde başarılı olan markalar müşterileri ile ilişki kuran markalardır. Bu ilişkilerin kurulmasında markaların içerik pazarlamasını etkin olarak kullanması gereklidir.

İçerik pazarlaması nedir ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için YouTube kanalımda yer alan 4 Adımda İçerik Pazarlaması videoma göz atabilirsin!

Pazarlamanın hakkında daha fazla bilgi edinmek için pazarlamanın gelişim aşamalarını konu alan yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsin.

Yazar Hakkında

Dr. Mehmet Akpınar dijital dünyada markanızı büyütmeniz için yanınızda. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.