Skip to main content


Landing Page Nedir? Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Pazarlama günümüzde en fazla dijitalleşmeye maruz kalan işletme faaliyetlerinin başında geliyor. Dijital pazarlama faaliyetleri başarılı işletmelerin pazarlama stratejilerinde önemli yer tutuyor. Günümüzde işletmelerin en önemli ürünü internet sayfaları. Günümüzün en işlek caddesi ne Nişantaşı ne de Bağdat Caddesi, günümüzün en işlek caddesi Google! Dijital pazarlama tüketicilerinizi kolayca takip etmeyi, onlar hakkında bilgi toplamayı, potansiyel müşterilerinizi gerçek birer müşteriye dönüştürmenize olanak sağlıyor. İşte tam da bu noktada potansiyel müşterilerini gerçek birer müşteriye dönüştürmek isteyen işletmeler için landing page nedir sorusunu cevaplamaya, neden kullanılması gerektiğini, tasarımını, performansının nasıl ölçüleceğini ele almak istedim. Ayrıca yazımın sonunda sizler için landing page hazırlarken faydalanacağınız bir landing page checklist’i hazırladım.

landing-page-nedir

Landing Page Nedir?

Landing page nedir sorusu son zamanlarda dijital pazarlamaya ilgi duyan herkesin sorduğu soruların başında gelir. İnternet sitenizin potansiyel müşterilerinize ulaşmak için öneminin farkındasınız. Landing page nedir sorusunu kısaca sitenizi ziyaret eden müşterilerin iniş yaptığı bir pist olarak düşünebilirsiniz. Landing page sayfaları müşteri adayları oluşturmak, ürün satmak, form doldurtmak, veri toplamak eylemlerinin gerçekleştirildiği sayfadır.

Landing page formlar aracılığıyla ziyaretçi bilgilerini toplamanıza olanak sağlar. Dijital reklamlar aracılığıyla, harekete geçirici içeriklerle, potansiyel müşterilerinizin varış sayfasıdır. Landing page ile potansiyel müşterilerinizin bilgilerini formlar aracılığıyla elde edebilirsiniz. Bu formda isim, soy isim, e-mail adresi,  telefon numarası gibi bilgiler yer alabilir. Ancak bu formu hazırlarken çok dikkatli olmalı ve soracağınız soruları belirleyeceğiniz personalara göre hazırlamanızı tavsiye ederim. Sorularla ilgili nasıl bir strateji izlemeniz gerektiğini yazımın ilerleyen bölümlerinde ele alacağım.

İyi optimize edilmiş bir landing page, internet sitenize çektiğiniz potansiyel müşterilerinizi gerçek birer müşteriye dönüştürmenize olanak sağlar. İyi tasarlanmış ve optimize edilmiş açılış sayfaları oluşturmaya zaman ayırmak markalar için önemlidir. Çünkü açılış sayfaları olası satışları sonuçlandırmak için kullandığınız en önemli dijital pazarlama araçlarından biridir.

landing-page-neden-kullanilmali

Landing Page (Açılış Sayfası) Neden Kullanılmalı?

  • Müşterileriniz hakkında bilgi toplamanıza yardımcı olur. 

Açılış sayfası müşterilerinizin bilgilerini toplamak için yararlanacağız sayfalardır. Günümüzde pazarlama başarısı müşterilerinizi ne kadar yakın tanıdığınız ile yakından ilgilidir. Günümüz modern müşterisi kendisini tanıyan, özelleştirilmiş teklifler sunan markaları tercih etmektedir. Her müşteri kendisini özel hissetmek, marka tarafından önemli olduğunu bilmek ister.

Açılış sayfaları sayesinde potansiyel müşterilerinizin ismini, soy ismini, mail adresini öğrenerek onlarla ilişki kurmak için ilk adımı atabilirsiniz. Açılış sayfası formlarında yer vereceğiniz sorular ise hedeflediğiniz dönüşümler ile uyumlu olmak zorundadır. Potansiyel müşterilerinizden topladığınız her bir bilgi ile, onları segmentlere bölebilir, listeler hazırlayarak iletişim faaliyetlerinde bulunabilirsiniz. Özellikle müşteri satın alma yolculuğu açısından değerlendirildiğinde satın alma öncesi, satın alma esnası ve satın alma sonrası için müşteri gruplarını segmente ederek mesajlarınızın hangi personaya uygun olarak iletileceğini planlayabilirsiniz. Basit bir ifadeyle müşteriler hakkında ne kadar iyi bilgiye sahipsiniz o kadar başarılı dijital pazarlama çalışması gerçekleştirebilirsiniz.

Önemli bir not, eğer tek seferde müşterileriniz hakkında her şeyi öğrenmek isterseniz onları korkutup kaçırabilirsiniz. Size tavsiyem bu stratejiyi adım adım, personalarınıza uygun olarak bir süreç halinde tasarlamanız.

  • İnternet sitenizin trağini arttırır ve dönüşüm sağlar. 

Her yeni bir açılış sayfası yayınladığınızda, web sitenize yeni bir sayfa daha eklersiniz. Bu sayfalar, arama motorlarında görünmenizi ve organik arama yoluyla internet sitenize trafik çekmeniz için bir fırsat daha yaratmanız anlamına gelir.

SEO dostu yani diğer bir ifade ile arama motoru dostu açılış sayfaları oluşturduğunuzda, sunduğunuz tekliflerle ilgili daha fazla potansiyel müşteriye ulaşma olasılığını arttırmış olursunuz. Açılış sayfalarına arama motorları ile ulaşan potansiyel müşteriler, teklifiniz ile aktif olarak bilgi aradıkları için daha yüksek bir dönüşüm oranına sahip olma eğilimindedir.

SEO dostu açılış sayfaları için hedef anahtar kelimeleri belirlemeli, buna uygun olarak başlık ve alt başlıkları oluşturmalı, özgün görsel ve tasarımlarla sayfanızı optimize etmelisiniz. Oluşturduğunuz içerikleri anahtar kelime araştırmasına göre planlamanız ve uygulamanız, arama motorlarında üst sırada çıkmanız için oldukça önemlidir.

  • Benzersiz bir teklif önerisi sunmanıza yardımcı olur. 

Açılış sayfalarına sahip olmanız potansiyel müşterilere ulaşmanız açısından önemlidir. Açılış sayfaları potansiyel müşterileriniz için, daha fazla özelleştirişmiş ve kişiselleştirilmiş teklif sunmanıza olanak sağlar. İyi bir şekilde optimize edilmiş açılış sayfalar ile dönüşüm oranlarınızı iyileştirebilirsiniz. Açılış sayfalarını özelleştirerek satın alma yolculuğundaki aşamalara göre kişiselleştirilmiş teklifler sunarak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

  • Uzun vadeli getiri elde etmenize olanak sağlar. 

Açılış sayfaları için en önemli konulardan biri içerik kalitesidir. Hedef pazarınıza ve personalara göre içerikler oluşturmalısınız. Bunu yaparken sadece belirlediğiniz kampanyalara göre değil, müşterilerinize sunacağınız değer önerisine göre içerikler oluşturmak oldukça önemlidir. Özellikle müşterilerinizi bilgilendirici, derinlemesine ve yüksek kaliteli içerikler oluşturmak açılış sayfalarınızın dönüşüm oranına arttıracaktır. Teklifleriniz ya da kampanyalarını zaman içerisinde değişse bile bu uzun vadeli bir yaklaşımdan hareketle uzun vadeli getirilere sahip olabilirsiniz.

  • Potansiyel müşterilerinizin davranışlarını izlemeye olanak sağlar. 

Açılış sayfaları formları aracılığıyla potansiyel müşterileriniz hakkında bilgileri etmenin yanında, onların teklifleriniz ile ne kadar ilgilendiğine ulaşabilirsiniz. Formları dolduran müşterileri satış ekibinize ileterek onların satışlarına destek verebilirsiniz. Günümüz iş dünyasındaki en büyük problemlerden biri satış ve pazarlamanın entegre bir şekilde hareket edememesi. Aslında tüm stratejilerin ve uygulamaların yapılmasından önce satış ve pazarlama birimlerinin birbirine entegre bir şekilde çalışması sağlanmalıdır.

Henüz bir satın alma işlemi yapmamış, sitenizi ziyaret eden kullanıcıları açılış sayfaları aracılığıyla izelyebilirsiniz. Onları hangi ürün ve hizmetlerle ilgilendiğini, hangi tekliflere açık olduklarını ve satın alma yolculukları aşamalarını ölçebilirsiniz.

Satın alma yolculuğu, potansiyel bir alıcının satın alma işlemini gerçekleştirene kadar aktif araştırma süreci olarak ifade edilebilir. Ziyaretçilerinizin ilgilendiği teklifleri satış ekibinize ileterek, potansiyel müşterilerinizin problemlerini çözerek satışlarınızı arttırabilirsiniz. Satış temsilcilerinzi bu sayede sahada müşterilerinizin tam olarak neyi aradığını ve tam olarak ne zaman satın almaya hazır olduklarını öğrenebilirler.

  • Dijital pazarlama faaliyetlerinizi destekler.

Açılış sayfalarınız internet sitenize trafik çekmek, potansiyel müşterilerinizin e-bültene kayıt ettirmek, google reklamlarınızda dönüşümü arttırmak, e-posta pazarlaması gerçekleştirmek ve sosyal medya pazarlama faaliyetleriniz için önemlidir. Gerçekleştirdiğimiz olduğunuz dijital pazarlama faaliyetlerinde açılış sayfalarından yararlanabilirsiniz.

landing-page-tasarimi-nasil-olmali

Landing Page (Açılış Sayfası) Tasarımı Nasıl Olmalı?

  • Ziyaretçilerinize saf bilgi sunun.

Ziyaretçileri açılış sayfanıza çekktikten sonra, hedeflediğiniz bilgileri almak ve dönüşümleri gerçekleştirmek isterseniz. Bunu gerçekleştirmek için site içi gezinme seçeneklerini minimuma indirmelisiniz. Sitenize ana sayfa yönlendirmeniz, gezinme çubukları, harekete geçirici pop-upları vermeniz ziyaretçinin formu doldurmadan gitmesine sebep olabilir. Bu nedenle sadece hedeflediğiniz noktaya odaklanın ve açılış sayfanızın hemen çıkma oranını düşürün.

  • Açık ve anlaşılır bir başlık hiyerarşisi oluşturun.

Başlık, ziyaretçilerinizin sayfanızı ziyaret ettiklerinde karşı karşıya kaldıkları ilk unsurdur. Açılış sayfanız ile etkileşimde bulunmaları, dönüşümlerinizi tamamlamasının ilk tetikleyicisi, sayfanızın başlığıdır. Başlığınız diğer bir ifadeyle sayfanızın değer önerisidir. Bu nedenle açık, anlaşılabilir, net bir başlığa sahip olmanız son derece önemlidir. Teklifinizi ve değer önerinizi açık ve net bir şekilde ortaya koymalısınız. Ana başlıklarınızın yanında kullandığınız alt başlıklar teklifinizi detaylandırarak daha fazla bilgi sunmalısınız. Unutmayın, ziyaretçiler arama sonucunda sayfanıza ulaşacaklar. Sizin birinci amacınız ürün veya hizmet satmak değil, müşteriyi bilgilendirmek, onu hayatına katkı diğer bir ifadeyle fayda sağlamaktır.

  • Bir değer önerisi sunun.

Başlığınız ve alt başlıklarınız ziyaretçileriniz için bir fikir verse de, ziyaretçilerinizin istediğiniz bilgileri doldurma motivasyonu için yeterli olmayacaktır. Onları motive etmek için teklifin neleri içerdiğini ve neden değerli olduğunu açıkca belirten içerikler üretmelisiniz. Kısa ve anlaşılabilir listeler halinde, ziyaretçilerinizin teklifiniz ile ilgili sorabileceği soruları düşünün. Ziyaretçilerinize ne sunuyorsunuz? Ziyaretçileriniz bu teklif sonucunda sizden ne kazanacak? Nasıl bir tasarruf sağlayacak ya da ücretsiz bir deneme mi alacaklar? Müşterilerinize değer yaratın ve müşterilerinize yarattığınız bu değeri açık ve anlaşılabilir bir şekilde sunun.

  • Özgün ve ilgili görseller kullanın.

Açık, anlaşılabilir ve net bir başlık belirledikten sonra yapmanız gereken diğer bir adım ise ziyaretçinizin dikkatini çekmeyi başarabilen görseller kullanmak. Yazılı iletişimin yanı sıra görsel iletişim en büyük kozlarınızdan birisi. Sunmuş olduğunuz teklif  ve değer önerisi ile birlikte bunu destekleyici görseller kullanmanız son derece önemli. Unutmayın iletişim bütünsel bir şekilde hareket edildiğinde sonuca ulaşır.

  • Hedef kitlenize uygun ve sonuç odaklı form oluşturmak.

Potansiyel müşterilerinizi gerçek birer müşteriye dönüştürecek olan şüphesiz açılış sayfanızda yer alacak formdur. Oluşturacağınız form, ziyaretçilerinize teklifiniz karşınızda nasıl bilgi sağlayacağınız ile yakından ilgilidir. Eğer bu forma gereken önemi vermezseniz müşterileriniz hakkında gerekli bilgileri toplayamazsınız.

Pazarlamacılar müşterileri hakkında daha fazla bilgi toplamak istiyorlar. Pazarlamacılar bilgi edinmek için daha fazla soru sormak isterken, ziyaretçiler formu doldurmak için en az zamanı harcamak isterler. Formunuzun uzunluğu, doldurulabilirliği etkileyen en önemli unsurlardan biri. Yapılan araştırmalara, A/B testlerine göre daha kısa formları ziyaretçiler doldurmaya daha fazla istekli. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Uzun formları dolduran kullanıcıların gerçek bir müşteriye dönme olasılığı daha fazla.

Kısa formlar ile daha fazla müşteri adayına ulaşabilirken, almak istediğiniz bilgilerle dolu bir form ile daha fazla gerçek müşteriye ulaşabilirsiniz. Uzun formlar doldurmaya istekli kullanıcıların gerçek birer müşteriye dönme ihtimali son derece yüksek. Ancak unutmayın ki her şey kurduğunuz stratejiye ve hedeflere bağlı. Eğer önceliğiniz kaliteden ve sonuç odaklılıktan bağımsız ise form alanlarını en aza indirebilirseniz. Ancak önceliğiniz gerçek müşterilere ulaşmak ise, müşterilerinizi daha fazla tanımak için daha fazla bilgi sorusu içeren formlara yönelebilirsiniz.

  • Call To Action (CTA) – harekete geçirme butonlarını kullanın.

Açılış sayfanızda ziyaretçilerinizi harekete geçiren nesneler Call to Action diğer bir ifadeyle harekete geçirme butonlarıdır. Ziyaretçileri formu doldurmaya, harekete geçmeye sebep olan motivasyonları belirlemeli ve bunlara uygun butonları oluşturmalısınız. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, formu doldurduklarında tam olarak ne elde edeceklerini söylemek. Eğer form doldurma karşılığında bir e-kitap hediye edeceksiniz veya ücretsiz deneme üyeliği vereceksiniz “E-Kitabınızı İndirin” ya da “Ücretsiz Kaydolun” gibi CTA butonları kullanmanızı tavsiye ederim.

  • Gerçek sosyal kanıtlar sunun. Sadakat sahibi müşterilerinizden yararlanın.

Her marka genellikle ne kadar iyi olduğundan bahsediyor. Herkes kendi ürün veya hizmetinin ya da satış sonrası hizmetlerinin mükemmel olduğundan emin. Ancak günümüzde artık bu söylemlere güven oldukça azalmış durumda. Tüketiciler, ürün veya hizmet satın almadan önce gerçek kullanıcıların fikirlerini öğrenmek istiyor. Sizde açılış sayfası oluştururken memnuniyet yarattığınız müşterilerin görüşlerine yer verebilirsiniz.  Müşteri referanslarından kısa alıntılar yapabilir, markanız, ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında sosyal medya da gerçek kişiler tarafından paylaşılan gönderileri paylaşabilir, indirme sayısı, formu doldurma sayısı gibi metriklere yer verebilirsiniz. Tüm bunlar, markanıza olan güveni artırarak ziyaretçilerin formunuzu doldurmanıza katkıda bulunur.

Memnun müşterilerin pazarlama açısından önemini anlamak için “Tüketicilerin Güvenilirlik Şemsiyesi: Ağızdan Ağıza Pazarlama” yazıma göz atmanıza tavsiye ederim.

landing-page-checklist

Bonus: Landing Page Checklist

Sizler için açılış sayfası yaparken kullanabileceğiniz bir checklist hazırladım. Bu listeyi daha fazla uzatabilir, ihtiyaçlarınıza, oluşturacağınız kampanyalara göre yeni maddeler ekleyebilirsiniz.

  1. Açık ve net bir şekilde teklifinizi potansiyel müşterinize ifade edebiliyor musunuz?
  2. Dikkat çekici bir başlığınız var mı?
  3. Hedefleriniz ve konu ile ilgili kitleleri harekete geçiren görseller kullandınız mı? Unutmayın görseller her zaman kelimelerden daha fazla şey anlatır.
  4. Teklifinizi açık ve net bir şekilde ifade edebildiniz mi?
  5. Müşteriye sunduğunuz değer önerisi ve faydanız nedir?
  6. Sayfanızda dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırdınız mı?
  7. Sosyal bir kanıt eklediniz mi? Memnun olmuş müşterilerinizden alıntılar yaptınız mı? Unutmayın pazarlamanda en büyük başarı, sizi savunan müşteriler elde etmenizdir.

Bu yazımda landing page nedir sorusunun cevaplarını tüm yönleriyle ele almaya çalıştım. Unutmayın, başarılı bir pazarlamacı olmak demek sadece dijital dünyanın bize sunduğu araçları kullanmaktan geçmez. Müşterilerimizin zihninde satın alma motivasyonlarını anlamak, satın alma yolculuklarını adımlaştırmak, bu adımlara göre pazarlama enstrümanlarını en iyi şekilde kullanmaktan geçer.

Yazar Hakkında

Dr. Mehmet Akpınar dijital dünyada markanızı büyütmeniz için yanınızda. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.